Minden, amit tudnod kell a stockfotókról: Jogtiszta képeket biztosító weboldalak és felhasználási feltételeik című cikk borítóképe

Minden, amit tudnod kell a stockfotókról: Jogtiszta képeket biztosító weboldalak és felhasználási feltételeik

Napjainkban egyre több médium él az internet adta lehetőségekkel, ezen cikkünk témája is egy ilyen internet adta lehetőség bemutatása, amely egyáltalán nem új keletű dolog, de még mindig sokan nincsenek tisztában minden aspektusával. Ebben a cikkben körbejárjuk a legköltségkímélőbb módját a jogtiszta képek beszerzésének: a stockfotókat.

A stockfotók nagy segítséget nyújtanak a digitális tartalomkészítésben, hiszen két nagy előnyük van: a költséghatékonyság mellett professzionális megjelenést kínálnak. Ebben a cikkben elmagyarázzuk a stockfotók jelentését, illetve bemutatjuk a legjobb stockfotó fellelő helyeket is.

Miért fontos, hogy egy fotó jogtiszta legyen?

A felhasznált fotók jogtisztasága rendkívül fontos szempont a tartalomkészítés során. Pontosan ezért nem járható út az, hogy bármilyen képet, amely megtetszik nekünk internetezés során, azt letöltjük, majd feltöltjük a saját oldalunkra. Hiszen ilyenkor nem rendelkezünk a képek szerzői jogával, azaz nincs jogosultságunk azokat a saját oldalunkon közzétenni.

Az ilyen magatartás tanúsítása súlyos jogi következményekkel járhat, az illegális forrásból származó képek felhasználása sérti a szerzői jogokat, így büntetőjogi következményekhez vezethet, amelyek anyagi kártérítési kötelezettségekkel végződhetnek. Ez utóbbira már számos példa volt Magyarországon is. Többen jelezték, hogy a nem megfelelő forrásból beszerzett képek után emailt vagy levelet kaptak, amelyekben felkínálták, hogy az egyes képeket borsos áron utólag is megvásárolhatják, persze erősen túlárazva, különben jogi útra terelik a dolgokat.

Emellett a jogtiszta képek hiánya a weboldal jóhírnevét és hitelességét is veszélyezteti, hiszen elég kínosan tud hatni, hogy ha a másolt oldalak negatívan kommunikálnak rólunk.

Mik azok a stockfotók?

A stockfotók olyan képek, amelyeket különböző fotósok vagy alkotók készítenek és tesznek elérhetővé mások számára. Ezeket a képeket általában nem önállóan próbálják meg értékesíteni, hanem külön az erre szánt gyűjtőhelyekre töltik fel őket. Ezek a képek direkt azzal a céllal lettek készítve, hogy azokat mások felhasználják a saját projektjeikhez, így ideálisak lehetnek, ha szükségünk van egy specifikus témájú vagy stílusú képre, de nincs lehetőségünk elkészíteni azt.

A stockfotók beszerzésének több lehetősége is van, vannak olyan oldalak, amelyek teljesen ingyen kínálják a jogtiszta képek beszerzésének lehetőségét, míg másoknál vagy darabárat vagy havidíjat kell fizetni értük. Oldalanként a felhasználás módja is eltérhet, szóval vannak olyan oldalak, ahol csak haszonszerzési cél nélkül vehetjük igénybe a képeket, míg vannak olyanok is, ahol üzleti célra is engedélyezett a felhasználás. És arról még nem is beszéltünk, hogy vannak, akik kérik, hogy feltüntessük a szerzőket, míg vannak olyanok, akiknél ez sem szükséges.

Honnan szerezz be jogtiszta képeket? Avagy a legjobb stockfotó oldalak

Ahhoz, hogy a fent említett negatív hatásokat elkerüljük, jogtiszta képekre van szükségünk. Megvásárolhatnánk őket egyesével is, de az rendkívül drága és időigényes lenne, ezért sokkal jobban járunk egy stockfotó oldallal, ahol sokkal kedvezőbb feltételek mellett (általában ingyen vagy havi díjasan) szerezhetjük be a nekünk tetsző képeket teljesen legális formában.

Az alábbiakban bemutatunk néhány kiemelkedő stockfotó oldalt, amelyek mindegyike kiváló lehetőséget kínál a tartalomkészítők számára, hogy megtalálják a projektjüknek legmegfelelőbb képeket. Ez a lista 2023 nyarán lett összeállítva, így a későbbiekben természetesen módosulhatnak a feltételek, így javasolt a leírt információknak ismételten utánajárni.

image
A Pexels stockfotó oldal főoldala

Pexels

A Pexels egy ingyenes stockfotó platform, amely több ezer minőségi képet kínál különböző témákban. Az oldal könnyen navigálható és felhasználóbarát, lehetővé téve a tartalomkészítők számára, hogy könnyen megtalálják és letöltsék a számukra megfelelő képeket. A Pexels amellett, hogy ingyenes, még a szerzők feltüntetését sem teszi kötelezővé.

Emellett érdemes kiemelni, hogy a Pexels jogtiszta képei integrálva vannak a Createno szerkesztőbe, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan és könnyedén szerkesszék, módosítsák és felhasználják ezeket a képeket saját projektjeikben. Ezáltal a Createno és a Pexels kombinációja rendkívül praktikus eszközt nyújt a tartalomkészítők számára a vizuális tartalom személyre szabásához. Szimplán írd be a keresőbe a keresni kívánt kép típusát, nevét, leírását, például kutya, horoszkóp, kocsi stb, és a kereső már ki is adja az ezzel kapcsolatos találatokat.

Pixabay

A Pixabay egy másik népszerű ingyenes stockfotó platform, amely széleskörű képgyűjteménnyel rendelkezik. A Pixabay-en több millió képet találhatunk különböző kategóriákban, amelyeket ingyen felhasználhatunk a projekteinkben. Emellett az egyik személyes kedvencem is a számos minőségi és sokszínű képnek köszönhetően.

A Pixabay még azt sem várja el a felhasználóktól, hogy a készítőket megjelöljék, de természetesen nagyra értékelik azt. Így, ha valaki ingyenes megoldást keresne és a szerzőkkel sem szeretne bajlódni, akkor a Pixabay ideális választás lehet.

Shutterstock

A Shutterstock az egyik legnagyobb és legismertebb stockfotó oldal, amely hatalmas választékkal rendelkezik, több mint 400 millió képet és videót kínál, amelyek között megtalálhatók a legkülönfélébb témák és stílusok. A Shutterstock felhasználóbarát felületével és rugalmas licencelési lehetőségeivel a tartalomkészítők számára ideális forrás a profi és sokszínű vizuális elemekhez.

Mivel a Shutterstock egy fizetős stockfotó oldal, így az ezen található tartalmak sokkal ritkábban fognak szembe jönni velünk.

Adobe Stock

Az Adobe Stock egy elismert és megbízható stock platform, amely a minőségi képek és egyéb kreatív tartalmak széles választékát kínálja. Az Adobe Stock hatalmas adatbázissal rendelkezik, amely több millió képet és videót tartalmaz, melyek könnyen hozzáférhetők a tartalomkészítők számára.

Getty Images

A Getty Images a világ egyik vezető stockfotó és média vállalata, amely lenyűgöző választékot kínál minőségi képekből, videókból és más kreatív tartalmakból. A szolgáltatás egyetlen hátránya, hogy az ára magyar viszonylatban borsosnak tekinthető, így induló, kis cégek esetében ritkán megfizethető.

Unsplash

Az oldal felhasználóbarát felülettel rendelkezik, és a közösség által feltöltött képek széles választékát kínálja. Az Unsplash kiváló forrás azoknak, akik minőségi és ingyenes fotókra vágynak, és inspirációt szeretnének meríteni a tartalomkészítéshez.

iStock

Az oldal megbízható forrás a professzionális tartalomkészítők számára, akik prémium minőségű vizuális elemeket keresnek a projektjeikhez. Az iStock nagy hangsúlyt fektet a minőségre és az eredeti tartalomra, és számos licencelési lehetőséget kínál a felhasználók számára a képek felhasználásához.

Freepik

A Freepik egy népszerű online platform, amely ingyenes és fizetős megoldásokat kínál a grafikák jogtiszta beszerzésére, beleértve a vektorgrafikákat, az ikonokat, a fotókat és az egyéb kreatív tartalmakat. A fizetős verziója is rendkívül kedvező díjszabással rendelkezik, így ideális lehet nagy mennyiségű képet felhasználó alacsony költségvetésből működő vállalkozások számára.

Felhasználási feltételek stockfotók esetében

Mint ahogy fentebb is említettük a felhasználási feltételek, jogok köre az egyes stockfotó oldalak esetében merőben eltérhetnek. Ismét szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez egy 2023 nyarán íródott cikk, így az olvasás pillanatában lehet, hogy az itt leírt adatok már nem helytállóak.

Ebben a fejezetben szeretnénk bemutatni, hogy a fent felsorolt oldalak esetében milyen felhasználási jogok vonatkoznak az adott képeket felhasználó személyekre.

Stockfotó oldalFelhasználási feltételekLicenc
PexelsNem várják el, hogy megjelöld a fényképészt vagy a Pexels-t, de nagyra értékelik.

Tilos a fotók vagy videók eredeti formában való értékesítésük, például plakátként vagy fizikai termékként módosítás nélkül.

Tilos a fotók és videók továbbértékesítése más stockfotó- vagy háttérképgyűjtő oldalon.
Bővebben.
PixabayNem várják el, hogy megjelöld a fényképészt vagy a Pixabay-t, de nagyra értékelik.

Hozzáadott érték nélkül nem adhatod el a médiatartalmakat.
Bővebben.
ShutterstockA feltételek a választott csomagtól függően változnak, bővebb részletekért kattints a licenc oszlopban található linkre.Bővebben.
Adobe StockSzintén a választott csomag függvényében változnak a feltételek.Bővebben.
Getty ImagesCsakúgy több licencelési opciót kínál, melynek feltételei eltérnek.Bővebben.
UnsplashKereskedelmi és nem kereskedelmi célokra is engedélyezett.

Alkotók feltüntetése nem kötelező.

Tilos a fotók eladása érdemi változtatások nélkül, illetve egyéb stockfotó oldalakon való megjelentetése.
Bővebben.
iStockA letöltött fotók felhasználhatóak bármilyen személyes, üzleti vagy kereskedelmi célra, ha ennek tilalma külön nincs kiemelve.

Kiterjesztett engedélyre van szükség, ha több, mint 500.000 példányban nyomtatott anyagról, fizikai termékről vagy viszonteladásra szánt sablonról van szó.
Bővebben.
FreepikIngyenes felhasználóként fel kell tüntetni a készítőket, míg fizetősként nem szükséges.Bővebben.

A táblázatból jól kitűnik, hogy bármelyiket stockfotó oldalt is válasszuk, mindenképp érdemes átolvasni a képek, médiaelemek felhasználási feltételeit, hogy minden esetben jogszerűen és fair módon járjunk el.

stockfoto kisokos fotozas szemleltetese
Ez a kép is a Pexels-ről származik, amelynek nem lenne szükséges feltüntetni a szerzőjét, de most megtesszük. (Szerző: Jean-Daniel Francoeur)

Stockfotók vagy saját képek?

Mind a stockfotóknak, mind a saját fotóknak megvannak a saját előnyei és hátrányai, a választás számos tényezőtől függ, mint például a projekt költségvetése, időkorlátok, kreatív igények és szakmai képzettség.

Bár erről már volt szó a cikkben, de kezdjük rögtön a stockfotók előnyeivel. A stockfotó oldalak nagy adatbázisokkal rendelkeznek, így szinte biztos, hogy fogunk találni olyan képet, amely megfelelő az igényeinknek. Az előre elkészített stockfotók gyorsan és egyszerűen letölthetők, így időt takaríthatunk meg a hagyományos fotózás folyamatával szemben.

Ha vannak eszközeink hozzá, például jó minőségű fényképezőgépünk vagy telefonunk, illetve szaktudásnak sem vagyunk híján, akkor a saját képek készítése olcsóbb lehet. Persze csak abban az esetben, ha a képen szerepeltetni kívánt tartalom is a rendelkezésünkre áll. Ha ezzel el kell utaznunk valahova, akkor más is a stockfotók kerülnek ki ebből az összehasonlításból is győztesen. Hiszen, ha a Mount Everestet szeretnénk lefotózni, akkor hiába van eszközünk és szaktudásunk, a fotózás helyszínéig eljutni, súlyos összegeket emészthet fel. Azonban a hegyről tucatnyi kép található különböző stockfotó oldalakon.

Ugyanakkor a saját képeknek is megvannak az előnyei. A saját fotók lehetővé teszik egyedi és személyre szabott vizuális tartalom létrehozását, amely tökéletesen illeszkedik a projekt egyediségéhez és céljaihoz. Ez különösen fontos lehet a márkaépítés során vagy olyan projektek esetén, ahol a saját képek segítenek kiemelkedni a tömegből. Emellett a saját képek biztosan nem fognak szembejönni velünk egy másik oldalon, holott a stockfotók esetében nem birtoklunk kizárólagos jogot.

Általános szabályként elmondhatjuk, hogy ha van rá lehetőségünk, eszközünk, szaktudásunk és büdzsénk, hogy saját fotókat készítsünk, akkor ez a módszer egy kitűnő módja a tömegből való kiemelkedésnek, azonban, ha nehezebb anyagi korlátok közé vagyunk szorítva vagy pedig egyszerűen nincs rá lehetőségünk, hogy az adott témáról fotókat készítsünk, akkor a stockfotók felhasználása nem csak pénzt, hanem időt is spórolhat számunkra.